Espresso

Tänkte att en liten film skulle kunna vara till hjälp för alla de som har eller tänker köpa en espressomaskin, Det kan ju ibland på beskrivningarna låta som om de helautomatiska är överlägsna de halvautomatiska. Skulle detta vara fallet tror jag att man skulle se fler automatiska i Italien. Utmaningen med de halvautomatiska är att man till oss lekmän överlämnar viktiga saker som malning och pressning av kaffet. Det är inga lätta grejer det! Filmen visar på intet sätt den perfekta espresson. Men en helt ok espresso som tyvärr är 200% bättre än genomsnittsespresson på restauranger och liknande. Här följer några principer:

* Malningsgraden är det enda man varierar
* Mängden 6-8 gram kaffe är konstant
* Maskinens tryck är konstant * Temperaturen är konstant 92-95 grader Celsius
* Mängden vatten är konstant 2-3cl för en enkel espresso
* Trycket som appliceras på kaffet med kaffestampen är konstant, 13kg
* Tiden det tar att pressa ut kaffet bör ligga mellan 20 och 30 sek


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0